Please use this identifier to cite or link to this item: https://pgc-snia.inia.gob.pe:8443/jspui/handle/inia/383
Title: Contenido de vitamina C en frutos de camu camu Myrciaria dubia (H.B.K) Mc Vaugh, en cuatro estados de maduración, procedentes de la Colección de Germoplasma del INIA Loreto, Perú
Other Titles: Vitamin C content in fruits of camu camu Myrciaria dubia (H.B.K) Mc Vaugh, in four states of maturation, coming from the Collection of Germoplasma of the INIA Loreto, Peru
Authors: Imán Correa, Sixto Alfredo 
Bravo Zamudio, Luz Haydee 
Sotero Solís, Víctor Erasmo 
Oliva Cruz, Carlos Alberto 
Keywords: Camu camu;Vitamina C;Pulpa;Cáscara;Estados de maduración
Issue Date: 2011
Publisher: Universidad Nacional de Trujillo. Facultad de Ciencias Agropecuarias
Source: Imán, S., Bravo, L., Sotero, V., & Oliva, C. (2011). Contenido de vitamina C en frutos de camu camu Myrciaria dubia (HBK) Mc Vaugh, en cuatro estados de maduración, procedentes de la Colección de Germoplasma del INIA Loreto, Perú. Scientia Agropecuaria, 2(3), 123-130. 10.17268/sci.agropecu.2011.03.01
Journal: Scientia Agropecuaria 
Abstract: 
El objetivo del presente trabajo, fue determinar el contenido de vitamina C en diferentes partes del fruto; pulpa, cáscara y pulpa más cáscara, en cuatro estados de maduración: verde, pintón, maduro y sobremaduro. Los frutos fueron obtenidos de la Colección de Germoplasma de la Estación Experimental Agraria San Roque del INIA Loreto, Perú. La técnica utilizada para la determinación de contenido de vitamina C fue Cromatografía Líquida de Alta Eficiencia (HPLC) con columna de fase reversa. Los resultados indican que los mayores contenidos de vitamina C se encuentran en la cáscara del fruto en estados de maduración sobremaduro y maduro. El contenido de vitamina C según estados de maduración se ajustan a una curva de regresión cúbica, tanto para pulpa, cáscara y pulpa más cáscara con 87%, 90% y 98 % de efectividad; respectivamente. Cuando se pasa de un estado de maduración a otro, el contenido de vitamina C se incrementa en 515.43 mg en cada 100 g de muestra de cáscara. Los resultados obtenidos indican que el camu camu es una fuente potencial de vitamina C, concentrada principalmente en la cáscara del fruto.

The objective of the present work was to determine the vitamin content C in different parts from the fruit; pulp, rind and pulp more rind, in four states of maturation: green, mature green, mature and over mature. The fruits were obtained from the Collection of Germoplasma of the Agrarian Experimental Station San Roque of the INIA Loreto, Peru. The technique used for the determination of vitamin content C was Liquid High Chromatography Performance (HPLC) with phase column reverse. The results indicate that the greater vitamin contents C are in the rind and the states of over mature and mature. And vitamin C contained according to maturation states adjusts to a curve of cubical regression, as much for pulp, rind and pulp more rind with 87%, 90% and 98 % of effectiveness; respectively. When moving from a state of maturity to another, the vitamin C content is increased in 515.43 mg in each 100 g of rind sample. The obtained results indicate that camu camu is a potential vitamin C source, located mainly in the rind of the fruit.
Description: 
8 Páginas
URI: https://hdl.handle.net/20.500.12955/383
ISSN: 2306-6741
DOI: 10.17268/sci.agropecu.2011.03.01
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:Artículos científicos

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Imán-et-al_2011_Camu_Camu_VitaminaC.pdfArtículo científico474,27 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

515
checked on Jan 23, 2024

Download(s)

118
checked on Jan 23, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric

Altmetric


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons