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Título: Phytochemicals in native Peruvian Capsicum pubescens (Rocoto)
Autores: Meckelmann, Sven W. 
Jansen, Christian 
Riegel, Dieter W. 
Van Zonneveld, Maarten 
Rios Lobo, Llermé 
Peña Pineda, Karla Mónica 
Mueller Seitz, Erika 
Petz, Michael 
Palabras clave: Chili pepper;Capsicum;C. pubescens;Rocoto;Capsaicin;Quercetin;Polyphenols;Tocopherols
Fecha de emisión: 29-jul-2015
Editor: Springer Nature
Fuente: Meckelmann, S. W., Jansen, C., Riegel, D. W., van Zonneveld, M., Ríos, L., Peña, K., … Petz, M. (2015). Phytochemicals in native Peruvian Capsicum pubescens (Rocoto). European Food Research and Technology, 241(6), 817–825. doi: 10.1007/s00217-015-2506-y
Revista: European Food Research and Technology 
Resumen: 
Peru is considered a hotspot with maybe the highest diversity of domesticated chili peppers. Capsicum pubescens is the least explored domesticated chili pepper, especially with regard to its chemical composition. Thirtytwo different C. pubescens (Rocoto) accessions, out of the national Peruvian Capsicum germplasm collection at the Instituto Nacional de Innovación Agraria, were selected for investigating the phytochemical content and its variability. After drying and milling, the fruits were analyzed for the three major capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin and nordihydrocapsaicin), flavonoid aglycons (quercetin, kaempferol, luteolin, apigenin), total polyphenol content, antioxidant capacity, tocopherol (α-, β- and γ-) content, fat content, ascorbic acid content, surface color and extractable color. The concentrations for selected traits ranged as follows: total capsaicinoids from 55 to 410 mg/100 g (corresponding to ca. 8400–60,000 SHU), total polyphenols from 1.8 to 2.5 g gallic acid equivalents/100 g, antioxidant capacity from 2.4 to 4.6 mmol Trolox/100 g and tocopherols from 6.8 to 18.4 mg/100 g. Only very few of the accessions contained detectable amounts of the major chili flavonoid quercetin. The results indicate that C. pubescens is generally less diverse and exhibits a lower content of almost all analyzed traits when compared to 147 Peruvian chili pepper accessions belonging to the other four domesticated species.

Perú se considera un punto caliente con quizá la mayor diversidad de chiles domesticados. Capsicum pubescens es el ají domesticado menos explorado, especialmente en lo que respecta a su composición química. Treinta y dos diferentes accesiones de C. pubescens (Rocoto), de la colección nacional peruana de germoplasma de Capsicum en el Instituto Nacional de Innovación Agraria, fueron seleccionadas para investigar el contenido fitoquímico y su variabilidad. Después del secado y molienda, los frutos fueron analizados para los tres principales capsaicinoides (capsaicina, dihidrocapsaicina y nordihidrocapsaicina), agliconas flavonoides (quercetina, kaempferol, luteolina, apigenina), contenido total de polifenoles, capacidad antioxidante, contenido de tocoferoles (α-, β- y γ-), contenido de grasa, contenido de ácido ascórbico, color superficial y color extraíble. Las concentraciones de los rasgos seleccionados variaron de la siguiente manera: capsaicinoides totales de 55 a 410 mg/100 g (correspondientes a unos 8400-60.000 SHU), polifenoles totales de 1,8 a 2,5 g de equivalentes de ácido gálico/100 g, capacidad antioxidante de 2,4 a 4,6 mmol Trolox/100 g y tocoferoles de 6,8 a 18,4 mg/100 g. Sólo muy pocas de las accesiones contenían cantidades detectables del principal flavonoide del chile, la quercetina. Los resultados indican que C. pubescens es generalmente menos diverso y exhibe un menor contenido de casi todos los rasgos analizados en comparación con 147 accesiones de ají peruano pertenecientes a las otras cuatro especies domesticadas.
Descripción: 
9 Páginas
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12955/1149
ISSN: 1438-2385
DOI:  10.1007/s00217-015-2506-y
Derechos: info:eu-repo/semantics/closedAccess
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