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dc.contributor.authorTauchen, Jan-
dc.contributor.authorBortl, Ludvik-
dc.contributor.authorHuml, Lukas-
dc.contributor.authorMiksatkova, Petra-
dc.contributor.authorDoskocil, Ivo-
dc.contributor.authorMarsik, Petr-
dc.contributor.authorPanduro Villegas, Pablo Pedro-
dc.contributor.authorFlores Bendezú, Ymber-
dc.contributor.authorVan Damme, Patrick-
dc.contributor.authorLojka, Bohdan-
dc.contributor.authorHavlik, Jaroslav-
dc.contributor.authorLapcik, Oldrich-
dc.contributor.authorKokoska, Ladislav-
dc.date.accessioned2020-10-03T01:22:17Z-
dc.date.accessioned2020-11-27T19:36:37Z-
dc.date.available2020-10-03T01:22:17Z-
dc.date.available2020-11-27T19:36:37Z-
dc.date.issued2016-06-14-
dc.identifier.citationTauchen, J., Bortl, L., Huml, L., Miksatkova, P., Doskocil, I., Marsik, P., Panduro, P., Bendezu, Y., Van Damme, P., Lojka, B., Havlik, J., Lapcik, O., & Kokoska, L. (2016). Phenolic composition, antioxidant and anti-proliferative activities of edible and medicinal plants from the Peruvian Amazon. Revista Brasileira de Farmacognosia, 26(6), 728-737. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2016.03.016en
dc.identifier.issn1981-528X-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12955/1143-
dc.description10 Páginases_PE
dc.description.abstractAmong 23 extracts of medicinal and edible plants tested, Mauritia flexuosa L.f., Arecaceae, showed significant antioxidant ability (DPPH and ORAC = 1062.9 and 645.9 ± 51.4 g TE/mg extract, respectively), while Annona montana Macfad., Annonaceae, demonstrated the most promising anti-proliferative effect (IC50 for Hep-G2 and HT-29 = 2.7 and 9.0 g/ml, respectively). However, combinatory antioxidant/antiproliferative effect was only detected in Oenocarpus bataua Mart., Arecaceae (DPPH = 903.8 and ORAC = 1024 g TE/mg extract; IC50 for Hep-G2 and HT-29 at 102.6 and 38.8 g/ml, respectively) and Inga edulis Mart., Fabaceae (DPPH = 337.0 and ORAC = 795.7 g TE/mg extract; IC50 for Hep-G2 and HT29 at 36.3 and 57.9 g/ml, respectively). Phenolic content was positively correlated with antioxidant potential, however not with anti-proliferative effect. None of these extracts possessed toxicity towards normal foetal lung cells, suggesting their possible use in development of novel plant-based agents with preventive and/or therapeutic action against oxidative stress-related diseases.en
dc.description.abstractEntre los 23 extractos de plantas medicinales y comestibles analizados, Mauritia flexuosa L.f., Arecaceae, mostró una capacidad antioxidante significativa (DPPH y ORAC = 1062,9 y 645,9 ± 51,4 g TE/mg extracto, respectivamente), mientras que Annona montana Macfad., Annonaceae, demostró el efecto antiproliferativo más prometedor (IC50 para Hep-G2 y HT-29 = 2,7 y 9,0 g/ml, respectivamente). Sin embargo, sólo se detectó un efecto antioxidante/antiproliferativo combinatorio en Oenocarpus bataua Mart., Arecaceae (DPPH = 903,8 y ORAC = 1024 g TE/mg extracto; IC50 para Hep-G2 y HT-29 a 102,6 y 38,8 g/ml, respectivamente) e Inga edulis Mart, Fabaceae (DPPH = 337,0 y ORAC = 795,7 g TE/mg extracto; IC50 para Hep-G2 y HT29 a 36,3 y 57,9 g/ml, respectivamente). El contenido fenólico se correlacionó positivamente con el potencial antioxidante, pero no con el efecto antiproliferativo. Ninguno de estos extractos resultó tóxico para las células pulmonares fetales normales, lo que sugiere su posible uso en el desarrollo de nuevos agentes vegetales con acción preventiva y/o terapéutica contra las enfermedades relacionadas con el estrés oxidativo.es_PE
dc.description.tableofcontentsAbstract. Introduction. Materials and methods. Results. Discussion. Conclusion. References.en
dc.language.isoeng-
dc.publisherElsevieren
dc.publisherSociedade Brasileira de Farmacognosiapt
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Farmacognosia-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/-
dc.sourceInstituto Nacional de Innovación Agrariaes_PE
dc.sourceRepositorio Institucional - INIAes_PE
dc.subjectAntioxidanten
dc.subjectAnticarcinogenicen
dc.subjectPhenolic compoundsen
dc.subjectPlant extractsen
dc.titlePhenolic composition, antioxidant and anti-proliferative activities of edible and medicinal plants from the Peruvian Amazonen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.identifier.doi10.1016/j.bjp.2016.03.016-
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.04.01-
dc.publisher.countryBR-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1en-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/article-
item.fulltextCon texto completo-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.deptDirección de Desarrollo Tecnológico Agrario - DDTA-
crisitem.author.orcid0000-0002-4822-2089-
crisitem.author.parentorgInstituto Nacional de Innovación Agraria - INIA-
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