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Título: Obtaining new potato cultivars with late blight resistance and adapted to climate change using participatory varietal selection
Autores: Zúñiga López, Luz Noemí 
Gastelo Benavides, Manuel Antonio 
Bastos Zuñiga, Maria Carolina 
Reyes, Jhercy 
Alania, Edson 
Ninalaya Cerron, Evelin Natali 
Palabras clave: Potato;Late blight;Resistance;Climate change;Participatory varietal selection
Fecha de emisión: abr-2020
Editor: David Publishing Company
Fuente: Zúñiga, N., Gastelo, M., Bastos, C., Reyes, J., Alania, E., & Ninalaya, E. (2020). Obtaining new potato cultivars with late blight resistance and adapted to climate change using participatory varietal selection. Journal of Agricultural Science and Technology B. 10(2020), 17-27.
Revista: Journal of Agricultural Science and Technology B 
Resumen: 
The potato crop in Peru is the main income and food source for the smallholder of the highland grower of the Peruvian Andes. For urban population, it represents one of the main components of the food basket and for commercial intermediaries. It is the main brokerage product considering its volume and value. To facilitate the adoption and diffusion of new potato cultivars after its release, adequate methodologies are necessary to apply during the process of evaluation and selection. One of these methodologies is called participatory varietal selection (PVS). The objective of this study was to identify new potato cultivars and/or genotypes with resistance or tolerance to adverse effects of climate change applying PVS, in order to obtain new varieties with acceptable economic yields. In this way potato growers of the Peruvian highland Andes should benefit through the improvement of their economic status, food security and overall life quality. During 2016-2017, three potato clones (CIP393079.4, CIP387096.2 and CIP396034.268) and two commercial varieties (Unica, Canchan) were evaluated at eight Peruvian locations in three regions (Huánuco, Junín and Huancavelica). Data were analyzed using a randomized complete block design, with three replications. Main criteria for selection were late blight resistance, abundant foliage, drought tolerance, yield and uniform and healthy tubers. In all three regions the three best clones selected were CIP396034.268, CIP393079.4 and CIP387096.2, ranking in first, second and third place, respectively. Men and women selected the same clones, but in a different order. Commercial cultivars ranked 4th and 5th. However, local growers selected Canchan, CIP387096.2 and CIP393079.4 based on appearance, texture and taste tests. The last two clones (CIP387096.2 and CIP393079.4) should be considered for a future release.

El cultivo de la papa en Perú es la principal fuente de ingresos y alimentos para el pequeño agricultor de la sierra de los Andes peruanos. Para la población urbana representa uno de los principales componentes de la canasta alimentaria y para los intermediarios comerciales. Es el principal producto de intermediación considerando su volumen y valor. Para facilitar la adopción y difusión de nuevos cultivares de papa luego de su liberación, es necesario aplicar metodologías adecuadas durante el proceso de evaluación y selección. Una de estas metodologías se denomina selección varietal participativa (SVP). El objetivo de este estudio fue identificar nuevos cultivares y/o genotipos de patata con resistencia o tolerancia a los efectos adversos del cambio climático aplicando la EVP, con el fin de obtener nuevas variedades con rendimientos económicos aceptables. De esta manera los productores de papa de la sierra andina peruana deberían beneficiarse a través de la mejora de su situación económica, seguridad alimentaria y calidad de vida en general. Durante 2016-2017 se evaluaron tres clones de papa (CIP393079.4, CIP387096.2 y CIP396034.268) y dos variedades comerciales (Unica, Canchan) en ocho localidades peruanas de tres regiones (Huánuco, Junín y Huancavelica). Los datos se analizaron utilizando un diseño de bloques completos al azar, con tres repeticiones. Los principales criterios de selección fueron resistencia al tizón tardío, abundante follaje, tolerancia a la sequía, rendimiento y tubérculos uniformes y sanos. En las tres regiones los tres mejores clones seleccionados fueron CIP396034.268, CIP393079.4 y CIP387096.2, ocupando el primer, segundo y tercer lugar, respectivamente. Hombres y mujeres seleccionaron los mismos clones, pero en distinto orden. Los cultivares comerciales ocuparon los puestos 4º y 5º. Sin embargo, los cultivadores locales seleccionaron Canchan, CIP387096.2 y CIP393079.4 basándose en pruebas de aspecto, textura y sabor. Los dos últimos clones (CIP387096.2 y CIP393079.4) deberían considerarse para una futura liberación.
Descripción: 
11 Páginas
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12955/1084
ISSN: 2161-6264
DOI:  10.17265/2161-6264/2020.01.003
Derechos: info:eu-repo/semantics/openAccess
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