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https://pgc-snia.inia.gob.pe:8443/jspui/handle/20.500.12955/1534
Campo DC | Value | Idioma |
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dc.contributor.author | Cabanillas Amado, Billy Joel | - |
dc.contributor.author | Espichán Jáuregui, Fabio Francisco | - |
dc.contributor.author | Estrada Zúniga, Rigoberto | - |
dc.contributor.author | Neyra Valdez, Edgar | - |
dc.contributor.author | Rojas, Rosario | - |
dc.date.accessioned | 2021-11-16T17:17:42Z | - |
dc.date.accessioned | 2021-11-19T22:17:21Z | - |
dc.date.available | 2021-11-16T17:17:42Z | - |
dc.date.available | 2021-11-19T22:17:21Z | - |
dc.date.issued | 2021-08-04 | - |
dc.identifier.citation | Cabanillas, B., Espichán, F., Estrada, R., Neyra, E., & Rojas, R. (2021). Metabolomic profile and discrimination of white quinoa seeds from Peru based on UHPLC-HRMS and multivariate análisis. Journal of Cereal Science, 101, 103307. 10.1016/j.jcs.2021.103307 | en |
dc.identifier.issn | 1095-9963 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12955/1534 | - |
dc.description | 5 páginas | es_PE |
dc.description.abstract | In the present work, an untargeted metabolomic approach based on ultra-high-performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry (UHPLC–HRMS) was performed for the discrimination of 25 accessions of white quinoa from main production zones of Peru. From the fingerprint analysis, a total of eighty-four metabolites were tentatively identified based on their accurate mass measurements and MS/MS data. Among them, forty-six compounds are reported here for the first time in C. quinoa (eight phenolics, one ecdysteroid, and thirty-seven saponins), twenty-four of them would correspond to new structures. Principal component analysis (PCA) and orthogonal partial least square discriminant analysis (OPLS-DA) were used to analyze the metabolomic data. As a result, the samples were distributed into two groups. The compounds contributing to the differences between these groups were identified by S-plot analysis. | en |
dc.description.abstract | En el presente trabajo, se llevó a cabo un enfoque metabolómico no dirigido basado en la cromatografía líquida de ultra alto rendimiento acoplada a la espectrometría de masas de alta resolución (UHPLC-HRMS) para la discriminación de 25 accesiones de quinua blanca de las principales zonas de producción de Perú. A partir del análisis de la huella dactilar, se identificaron tentativamente un total de ochenta y cuatro metabolitos sobre la base de sus medidas de masa precisas y los datos de MS/MS. Entre ellos, cuarenta y seis compuestos se reportan aquí por primera vez en C. quinoa (ocho fenólicos, un ecdisteroide y treinta y siete saponinas), veinticuatro de los cuales corresponderían a nuevas estructuras. Para analizar los datos metabolómicos se utilizó el análisis de componentes principales (PCA) y el análisis discriminante parcial ortogonal (OPLS-DA). Como resultado, las muestras se distribuyeron en dos grupos. Los compuestos que contribuían a las diferencias entre estos grupos se identificaron mediante el análisis S-plot. | es_PE |
dc.description.tableofcontents | Abstract. 1. Introduction. 2. Material and methods. 3. Results and discussion. 4. Conclusions. References. | en |
dc.format | application/pdf | - |
dc.language.iso | eng | - |
dc.publisher | International Association for Cereal Science and Technology | en |
dc.relation.ispartof | Journal of Cereal Science | en |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | - |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | - |
dc.source | Instituto Nacional de Innovación Agraria | es_PE |
dc.source | Repositorio Institucional - INIA | es_PE |
dc.subject | Chenopodium quinoa | en |
dc.subject | Metabolomic profile | en |
dc.subject | UHPLC-MS | en |
dc.subject | Principal component analysis | en |
dc.title | Metabolomic profile and discrimination of white quinoa seeds from Peru based on UHPLC-HRMS and multivariate analysis | en |
dc.title.alternative | Perfil metabolómico y discriminación de semillas de quinua blanca del Perú basado en UHPLC-HRMS y análisis multivariante | es_PE |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | - |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103307 | - |
dc.subject.ocde | https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.04.01 | - |
dc.publisher.country | US | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.grantfulltext | none | - |
item.openairetype | info:eu-repo/semantics/article | - |
item.fulltext | Sin texto completo | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
crisitem.author.dept | Dirección de Desarrollo Tecnológico Agrario - DDTA | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-0652-9437 | - |
crisitem.author.parentorg | Instituto Nacional de Innovación Agraria - INIA | - |
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