Please use this identifier to cite or link to this item:
https://pgc-snia.inia.gob.pe:8443/jspui/handle/20.500.12955/1393
Title: | Nutritional and energy value of Vicia sativa pods | Other Titles: | Valor nutricional y valor energético de vainas de Vicia sativa | Authors: | Corredor Arizapana, Flor Anita Passuni Huayta, Jorge Felix Noli Hinostroza, Esterlinda Ciria Bernaola Paucar, Rosario Marilu |
Keywords: | Harvest residues;Pods;Chemical composition | Issue Date: | 30-Dec-2020 | Publisher: | Universidad Nacional de Trujillo | Source: | Corredor, F. A., Passuni, J. F., Noli, E. C., & Bernaola-Paucar, R. M. (2020). Nutritional and energy value of Vicia sativa pods. Agroindustrial Science, 10(3), 307-309. https://doi.org/10.17268/agroind.sci.2020.03.13 | Journal: | Agroindustrial Science | Abstract: | Vicia sativa is one of the most important crops for livestock feed. Pods from Vicia sativa seed production are usually discarded. The objective of this study was to report the nutritional value of Vicia sativa pods. Report of the bromatological analysis was 17.58% for crude protein, 44.96% for neutral detergent fiber, and 55.81% for in vitro dry matter digestibility. Estimates of the energy value on dry matter basis (Mcal kg–1) were made for digestible and metabolizable energy, with values of 2.46 and 2.01, respectively. Vicia sativa pods promise enormous potential as a protein supplement on livestock diets when other sources are not available. Vicia sativa es uno de los cultivos más importantes para la alimentación del ganado. Las vainas de la producción de semillas de Vicia sativa generalmente se descartan. El objetivo de este estudio fue informar el valor nutricional de las vainas de Vicia sativa. El reporte del análisis bromatológico fue de 17,58% para proteína cruda, 44,96% para fibra detergente neutra y 55,81% para digestibilidad in vitro de materia seca. Se realizaron estimaciones del valor energético sobre la base de materia seca (Mcal kg–1) para la energía digestible y metabolizable, con valores de 2,46 y 2,01, respectivamente. Las vainas de Vicia sativa prometen un enorme potencial como suplemento proteico en la dieta del ganado cuando no se dispone de otras fuentes. |
Description: | 3 Páginas |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12955/1393 | ISSN: | 2226-2989 | DOI: | 10.17268/agroind.sci.2020.03.13 | Rights: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | Artículos científicos |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Corredor-et-al_2020_Pods_Vicia_Sativa.pdf | Artículo de investigación | 246,37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Page view(s)
51
checked on Jan 23, 2024
Download(s)
2
checked on Jan 23, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Altmetric
This item is licensed under a Creative Commons License