Please use this identifier to cite or link to this item: https://pgc-snia.inia.gob.pe:8443/jspui/handle/20.500.12955/1222
Title: Composición química y compuestos bioactivos de treinta accesiones de kiwicha (Amaranthus caudatus L.)
Other Titles: Chemical composition and bioactive compounds of thirty accessions of kiwicha (Amaranthus caudatus L.)
Authors: Chamorro Gómez, Ruth 
Repo Carrasco, Ritva 
Ccapa Ramírez, Karina Beatriz 
Quispe Jacobo, Fredy Enrique 
Keywords: ABTS;Amilosa;Betalaínas;DPPH;Fibra dietaria;Flavonoides
Issue Date: 2018
Publisher: Sociedad Química del Perú
Source: Chamorro, R., Repo, R., Ccapa, K., & Quispe, F. (2018). Composición química y compuestos bioactivos de treinta accesiones de kiwicha (Amaranthus caudatus L.). Revista de la Sociedad Química del Perú, 84(3), 362–374. https://doi.org/10.37761/rsqp.v84i3.200
Journal: Revista de la Sociedad Química del Perú 
Abstract: 
En la presente investigación se evaluaron la composición química y los compuestos bioactivos de 30 accesiones de kiwicha (Amaranthus caudatus L). La fibra dietaria total (FDT) se encontró entre 7,50 a 14,12 %, los compuestos fenólicos totales entre 51,34 y 75,69 mg GAE/100 g de muestra, los flavonoides totales entre 12,65 a 36,58 mg CE/100 g de muestra. La evaluación de amilosa utilizando como dispersante NaOH y DMSO presentaron resultados con correlación significativa (r2 = 0,883). Se encontraron diferencias estadísticas para todos los compuestos bioactivos y capacidad antioxidante en todas las kiwichas evaluadas. Los análisis estadísticos de correlación de compuestos fenólicos totales con actividad antioxidante de acuerdo al radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazilo (DPPH) y 2,2-azinobis (3-etilbenzotiazolina-6-ácido sulfónico) (ABTS) muestran coeficientes de correlación significativas 0,610 y 0,714, respectivamente. El coeficiente de correlación entre la capacidad antioxidante con el radical DPPH y ABTS fue 0,823.

In the present investigation the chemical composition and bioactive compounds of grains of 30 accessions of kiwicha (Amaranthus caudatus L) were evaluated. The total dietary fiber (TDF) was found between 7.50 to 14.12 %, the total phenolic compounds between 51.34 to 75.69 mg GAE/100 g sample, total flavonoids between 12.65 and 36.58 mg CE/100 g of sample. The amylose evaluations using NaOH and DMSO as dispersants showed significant correlation between the results (r2 = 0.883). Statistical differences were found for all the bioactive compounds and antioxidant capacity in all the kiwichas evaluated. Statistical analysis of correlation of total phenolic compounds with antioxidant capacity according to the radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2'-azinobis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) showed significant correlation coefficients 0.610 and 0.714 respectively. The correlation coefficient between the antioxidant capacity with the DPPH and ABTS radical was 0.823.
Description: 
13 Páginas
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12955/1222
ISSN: 2309-8740
DOI: 10.37761/rsqp.v84i3.200
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:Artículos científicos

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Chamorro-et-al_2018_Kiwicha_Composición.pdfArtículo922,68 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

62
checked on Jan 23, 2024

Download(s)

8
checked on Jan 23, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric

Altmetric


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons