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dc.contributor.authorCastro Gómez, Juan Carlos-
dc.contributor.authorCobos Ruiz, Marianela-
dc.contributor.authorMaddox, J. Dylan-
dc.contributor.authorImán Correa, Sixto Alfredo-
dc.contributor.authorEgoavil Reátegui, Alina del Carmen-
dc.contributor.authorTorres Vásquez, José-
dc.contributor.authorGutierrez, F.-
dc.date.accessioned2021-01-12T15:14:01Z-
dc.date.accessioned2021-07-14T19:14:30Z-
dc.date.available2021-01-12T15:14:01Z-
dc.date.available2021-07-14T19:14:30Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationCastro, J. C., Cobos, M., Maddox, J. D., Imán, S. A., Egoavil, A., Torres, J., & Gutierrez, F. (2015). Gene expression and enzyme activities of the D-mannose/L-galactose pathway influence L-ascorbic acid content in Myrciaria dubia. Biol Plant, 59, 783–787. https://doi.org/10.1007/s10535-015-0540-zen
dc.identifier.issn1573-8264-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12955/1218-
dc.description5 Páginases_PE
dc.description.abstractThe aim of this work was to elucidate the molecular and biochemical mechanisms that control L-ascorbic acid (AsA) content variation in Myrciaria dubia. The AsA was quantified by high-performance liquid chromatography, gene expression by real-time quantitative PCR, and enzyme activities by spectrophotometric methods from leaves and immature fruits of two genotypes (Md-60,06 and Md-02,04) with pronounced (about 2 times) differences in the AsA content. In either genotype, the fruit peel had ~ 1.5 times more AsA than the fruit pulp and ~ 15.0 times more than the leaf. All tissues examined demonstrated the capability for AsA biosynthesis through the D-mannose/L-galactose pathway because mRNAs of the six key genes [GDP-D-mannose pyrophosphorylase (GMP), GDP-D-mannose-3ꞌ,5ꞌepimerase (GME), GDP-L-galactose phosphorylase (GGP), L-galactose-1-phosphate phosphatase (GPP), L-galactose dehydrogenase (GDH), and L-galactono-1-4-lactone dehydrogenase (GLDH)] and catalytic activities of the corresponding enzymes (GMP, GDH, and GLDH) were detected. The differential expressions of genes and enzyme activities mostly correlated with the respective AsA content. Thus, the expression of several genes of the D-mannose/ L-galactose pathway determined the AsA content variation in tissues of M. dubia.en
dc.description.abstractEl objetivo de este trabajo fue dilucidar los mecanismos moleculares y bioquímicos que controlan la variación del contenido de ácido L-ascórbico (AsA) en Myrciaria dubia. Se cuantificó el AsA por cromatografía líquida de alto rendimiento, la expresión génica por PCR cuantitativa en tiempo real y las actividades enzimáticas por métodos espectrofotométricos a partir de hojas y frutos inmaduros de dos genotipos (Md-60,06 y Md-02,04) con diferencias pronunciadas (aproximadamente 2 veces) en el contenido de AsA. En ambos genotipos, la cáscara del fruto tenía ~ 1,5 veces más AsA que la pulpa del fruto y ~ 15,0 veces más que la hoja. Todos los tejidos examinados demostraron la capacidad de biosíntesis de AsA a través de la vía D-manosa/L-galactosa porque los ARNm de los seis genes clave [GDP-D-manosa pirofosforilasa (GMP), GDP-D-manosa-3ꞌ,5ꞌepimerasa (GME), GDP-L-galactosa fosforilasa (GGP), L-galactosa-1-fosfato fosfatasa (GPP), L-galactosa deshidrogenasa (GDH) y L-galactono-1-4-lactona deshidrogenasa (GLDH)] y se detectaron las actividades catalíticas de las enzimas correspondientes (GMP, GDH y GLDH). Las expresiones diferenciales de genes y actividades enzimáticas se correlacionaron mayoritariamente con el contenido de AsA respectivo. Así pues, la expresión de varios genes de la vía de la D-manosa/L-galactosa determinó la variación del contenido de AsA en los tejidos de M. dubia.es_PE
dc.formatapplication/pdf-
dc.language.isoeng-
dc.publisherInstitute of Experimental Botany of the Czech Academy of Sciencesen
dc.relation.ispartofBiologia Plantarum-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/-
dc.sourceInstituto Nacional de Innovación Agrariaes_PE
dc.sourceRepositorio Institucional - INIAes_PE
dc.subjectGDP-D-mannose-3′,5′-epimeraseen
dc.subjectGDP-D-mannose pyrophosphorylaseen
dc.subjectGDP-L-galactose phosphorylaseen
dc.subjectL-galactono-1-4-lactone dehydrogenaseen
dc.subjectL-galactose dehydrogenaseen
dc.subjectL-galactose-1-phosphate phosphataseen
dc.titleGene expression and enzyme activities of the D-mannose/L-galactose pathway influence L-ascorbic acid content in Myrciaria dubiaen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.identifier.doi10.1007/s10535-015-0540-z-
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.04.01-
dc.publisher.countryCZ-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1en-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/article-
item.fulltextCon texto completo-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.deptDirección de Recursos Genéticos y Biotecnología - DRGB-
crisitem.author.orcid0000-0001-7711-6288-
crisitem.author.parentorgInstituto Nacional de Innovación Agraria - INIA-
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