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Título: Gene expression and enzyme activities of the D-mannose/L-galactose pathway influence L-ascorbic acid content in Myrciaria dubia
Autores: Castro Gómez, Juan Carlos 
Cobos Ruiz, Marianela 
Maddox, J. Dylan 
Imán Correa, Sixto Alfredo 
Egoavil Reátegui, Alina del Carmen 
Torres Vásquez, José 
Gutierrez, F. 
Palabras clave: GDP-D-mannose-3′,5′-epimerase;GDP-D-mannose pyrophosphorylase;GDP-L-galactose phosphorylase;L-galactono-1-4-lactone dehydrogenase;L-galactose dehydrogenase;L-galactose-1-phosphate phosphatase
Fecha de emisión: 2015
Editor: Institute of Experimental Botany of the Czech Academy of Sciences
Fuente: Castro, J. C., Cobos, M., Maddox, J. D., Imán, S. A., Egoavil, A., Torres, J., & Gutierrez, F. (2015). Gene expression and enzyme activities of the D-mannose/L-galactose pathway influence L-ascorbic acid content in Myrciaria dubia. Biol Plant, 59, 783–787. https://doi.org/10.1007/s10535-015-0540-z
Revista: Biologia Plantarum 
Resumen: 
The aim of this work was to elucidate the molecular and biochemical mechanisms that control L-ascorbic acid (AsA) content variation in Myrciaria dubia. The AsA was quantified by high-performance liquid chromatography, gene expression by real-time quantitative PCR, and enzyme activities by spectrophotometric methods from leaves and immature fruits of two genotypes (Md-60,06 and Md-02,04) with pronounced (about 2 times) differences in the AsA content. In either genotype, the fruit peel had ~ 1.5 times more AsA than the fruit pulp and ~ 15.0 times more than the leaf. All tissues examined demonstrated the capability for AsA biosynthesis through the D-mannose/L-galactose pathway because mRNAs of the six key genes [GDP-D-mannose pyrophosphorylase (GMP), GDP-D-mannose-3ꞌ,5ꞌepimerase (GME), GDP-L-galactose phosphorylase (GGP), L-galactose-1-phosphate phosphatase (GPP), L-galactose dehydrogenase (GDH), and L-galactono-1-4-lactone dehydrogenase (GLDH)] and catalytic activities of the corresponding enzymes (GMP, GDH, and GLDH) were detected. The differential expressions of genes and enzyme activities mostly correlated with the respective AsA content. Thus, the expression of several genes of the D-mannose/ L-galactose pathway determined the AsA content variation in tissues of M. dubia.

El objetivo de este trabajo fue dilucidar los mecanismos moleculares y bioquímicos que controlan la variación del contenido de ácido L-ascórbico (AsA) en Myrciaria dubia. Se cuantificó el AsA por cromatografía líquida de alto rendimiento, la expresión génica por PCR cuantitativa en tiempo real y las actividades enzimáticas por métodos espectrofotométricos a partir de hojas y frutos inmaduros de dos genotipos (Md-60,06 y Md-02,04) con diferencias pronunciadas (aproximadamente 2 veces) en el contenido de AsA. En ambos genotipos, la cáscara del fruto tenía ~ 1,5 veces más AsA que la pulpa del fruto y ~ 15,0 veces más que la hoja. Todos los tejidos examinados demostraron la capacidad de biosíntesis de AsA a través de la vía D-manosa/L-galactosa porque los ARNm de los seis genes clave [GDP-D-manosa pirofosforilasa (GMP), GDP-D-manosa-3ꞌ,5ꞌepimerasa (GME), GDP-L-galactosa fosforilasa (GGP), L-galactosa-1-fosfato fosfatasa (GPP), L-galactosa deshidrogenasa (GDH) y L-galactono-1-4-lactona deshidrogenasa (GLDH)] y se detectaron las actividades catalíticas de las enzimas correspondientes (GMP, GDH y GLDH). Las expresiones diferenciales de genes y actividades enzimáticas se correlacionaron mayoritariamente con el contenido de AsA respectivo. Así pues, la expresión de varios genes de la vía de la D-manosa/L-galactosa determinó la variación del contenido de AsA en los tejidos de M. dubia.
Descripción: 
5 Páginas
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12955/1218
ISSN: 1573-8264
DOI:  10.1007/s10535-015-0540-z
Derechos: info:eu-repo/semantics/openAccess
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